Pensionärerna kräver besked

Pensionärerna har behandlats illa både av dagens borgerliga regering och av den tidigare socialdemokratiska. Genom fem jobbskatteavdrag har Alliansen sänkt löntagarnas skatter med tusentals kronor i månaden. Dessutom har pensionerna i tre omgångar sänkts genom bromsen. Bromsen drabbar pensionärerna för att de nuvarande löntagarna skall få högre inkomster när de går i pension.

S har varit emot alla fem jobbskatteavdragen men sedan accepterat dem. Dessutom tog S under åren 1999-2001 totalt 245 miljarder kronor från AP-fonderna. Om det inte hade skett, skulle bromsen aldrig ha behövt slå till.

Alliansen och Socialdemokraterna har hjälpts åt att skapa nya klyftor i det svenska samhället. Löntagarna plundrar inte bara pensionärerna, utan också arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga.

Det svenska skattesystemet är unikt i sin orättvisa mot pensionärerna. Normalt är skatterna på pension lägre än på lön, i många fall mycket lägre: i Frankrike 13 procent, i Nederländerna 15 procent och i Tyskland 18 procent lägre.

Inför höstens val kommer många uppretade pensionärer att hårdgranska partiernas program. Alliansen lovar ingenting. S har genom Magdalena Andersson förklarat att pensionärerna får vänta. Tills de dör? V vill ha en parlamentarisk utredning. MP tycks inte ha någon politik i frågan. Det är bara SD som lovar förbättringar för pensionärerna. SD hjälpte dock Alliansen att införa det femte jobbskatteavdraget. Hur seriöst är SD:s löfte?

Vi vill ha tydliga svar från alla partier!

Rolf H. Lindholm

Initiativtagare till Pensionärsupproret mot pensionärsskatten

 

 

Artikeln publicerades i Aftonbladet den 5 mars 2014.