Tolv romaner skrev Bengt Söderbergh (1925-2019). Inbördes var de mycket olika. Söderbergh rörde sig i skilda miljöer, främst i Sverige, Frankrike och Marocko. Han bosatte sig 1955 i Frankrike, där han blev kvar till sin död.
Söderbergh var född i Stockholm. Han gick i Carlssons skola och sedan i Norra Latin. Han hade konstnärliga anlag och prövade fiolspel, målning och teater. Han skrev dagbok och dikter samt recenserade böcker i Expressen. 1948 kom han som Expressens korrespondent till Paris. Han skrev om politik och kultur och började översätta franska romaner, t. ex. ”Tjuvens dagbok” av Jean Genet och ”Madame Bovary” av Gustave Flaubert.
1948 debuterade Söderbergh med romanen ”Den förstenade”. 1953 kom ”Fem famnar djupt” och 1959 ”Vid flodens strand”. Han fick flera priser och blev en av de mer uppmärksammade yngre författarna. ”Herr Selows resa till synden” (1954, återutgiven 1986) har betecknats som en bagatell men en ypperlig sådan. ”Om tjänarens liv” (1957) har handlingen förlagd till 1830-talet, då koleran härjade i Stockholm. Motivet är herren och hans tjänare. ”Vid flodens strand” är en Stockholmsskildring från Östermalm och skärgården. Huvudperson är pojken Sten från 7-årsåldern och uppåt. Pappan Hans är arkitekt och har en byggnadsfirma, mamman Madeleine är fransyska och katolik.
”Stigbygeln” (1961) är en jagroman om en svensk fotograf i Marocko och hans vän Hassan, som är berber. Handlingen utspelas senare i Paris och i Alger under Algerietkriget. Frankrike kritiseras för polisbrutalitet och tortyr. Samtidigt konstateras att båda sidor begick fruktansvärda övergrepp under inbördeskriget. 1983 ”återkom” Söderbergh med ”De gåtfulla barrikaderna”, hans kanske främsta bok, som även översattes till tyska och engelska. Den utspelas i Provence och handlar mycket om musik. Titeln kommer från Couperins ”Les Baricades Misterieuses”. Huvudperson är Teresa, som växer upp hos de två damerna Arkitekten och Vännen. Teresa spelar cembalo och träffar Max. Det blir ingen varaktig kärleksrelation. I stället framhålls konstens betydelse som tröst. Söderberghs språk är vackert.
Som homosexuell flydde Bengt Söderbergh från det fördomsfulla Sverige på 1950-talet. Han levde ihop med den franske regissören Marc Ribes, under många år i Mougins, norr om Cannes.
Under pseudonymen Joakim Bergman gav Söderbergh också ut några detektivromaner.